האמנות של להיות חדש - הצלחה בתפקיד ראשון



מאת: נאוה שלו (1)

לכל הבוגרים והסטודנטים אשר יחלו לחפש תוך פרק זמן לא ארוך את התפקיד הראשון שלהם.אני בטוחה שהרבה ממועמדים אלה יתרגשו או יהיו גם קצת מודאגים האם יצליחו למצוא את התפקיד הראשון .וכאן נשאלת השאלה האם ישנן עקרונות אשר יכוונו אותך להצלחה בתפקידך החדש ? אנחנו ננסה לתאר במאמר זה מהם 10 עקרונות אשר מרכיבים את "האמנות של להיות חדש" ואשר יעזרו לך להצליח בתפקיד הראשון .

המערכת הארגונית של האוניברסיטה שונה מהמערכת הארגונית של חברות ועל כן עקרונות ההצלחה באוניברסיטה שונים מעקרונות ההצלחה במקום העבודה . ניתן להבחין בהבדלים הבאים:
א.באוניברסיטה אתה מקבל הרבה פידבקים ( ציונים ) על משימות שאותם אתה ממבצע .בהשוואה למקום העבודה ששם הפידבקים הם תקופתיים יותר
ב.במוסדות הלימודים מסגרת הזמן גמישה בהשוואה למקום העבודה שמסגרת הזמן יותר קבועה.
ג.באוניברסיטה אתה בוחר את רמת הביצוע שלך ( אם תקבל 70 , 80 , 100 )בהשוואה לרמת ביצוע ברמה מסוימת במקום העבודה.
ד.באוניברסיטה בה יש לך יותר עצמאות איך לבצע את הדברים בהשוואה למקום העבודה שמצפה ממך להפנים את השיטות והניסיון שנצבר בחברה.
ה. ההצלחה באוניברסיטה היא נמדדת בציונים אותם הינך מקבל וזאת בהשוואה למקום העבודה שבו הביצועים שלך נמדדים על ידי קשת של התנהגויות .

זה אולי יפתיע אתך אבל הדבר החשוב במסגרת השנה הראשונה הוא פחות איך אתה מבצע את התפקיד אלא כיצד הינך משתלב בחברה ומפנים את הכללים הפורמאליים והבלתי פורמאליים של המסגרת הארגונית .השנה הראשונה מיוחדת ושונה מיתר הקריירה וניתן לראות אותה כתקופת מעבר. הפנמה של עשרת העקרונות אשר מרכיבים את " האמנות של להיות חדש " יעזרו לך להצליח בתפקיד הראשון . עקרונות אלה הם:

1.אמץ את עמדות אפקטיביות – הרבה פעמים בוגרים מגיעים למקום העבודה עם הרגשה שהם קו מפטנטים ( בעלי מסוגלות ) מכיוון שהיו תלמידים טובים באוניברסיטה. הרגשה של קומפטנטיות מביאה לקשת של התנהגויות כמו הצעת הצעות ייעול העברת ביקורת , ביצוע משימות ללא הבנה של מה מצפים מהם . הרגשה של מסוגלות או קומפטנטיות היא טובה בהמשך הקריירה אך מסוכנת בתפקיד הראשון .העמדה הטובה ביותר להצליח בתפקיד ראשון היא לשמור על התפקיד של "להיות תלמיד טוב" . למה הכוונה ? ביצוע טוב של תפקיד התלמיד יתבטא בפתיחות ורצון עז ללמוד כיצד הנערכת עובדת . יתכן שאתם צודקים והרעיונות שלכם מצוינים אבל המטרה שלכם בתקופה הראשונה היא קודם כול ללמוד ולהפנים איך דברים נעשים בחברה בה אתם עובדים ומאידך להשתלב מבחינה ארגונית חברתית . לאחר שאתם מבססים את המעמד שלכם וקיבלו אתכם מבחינה חברתית , מקצועית ואישית ניתן להציע את נקודת המבט המיוחדת לכם או לנסות לעשות דברים בצורה אחרת .אמוץ תפקיד התלמיד תחסוך אכזבות וקושי בהסתגלות אל התפקיד הראשון.
2.צור רושם חיובי – עמדות אפקטיביות ייצרו רושם חיובי .חשוב להבין שהרושם שאותו אתם עושים על הבוס , חברים לעבודה אינם קשורים כל כך לרמת הביצוע של התפקיד הם קשורים יותר למידת היכולת שלכם להתאקלם מבחינה חברתית , לבקש פידבק מאחרים או עזרה .
3.הפנם את תרבות החברה – הבנה של מערכת הכללים הפורמאלית והבלתי פורמאלית בארגון. הבנה של חזון החברה , ציפיות התנהגות , עמדות של מנהלים , נורמות ביצוע , נורמות חברתיות , ועל פי איזה עקרונות אנשים מקודמים לתפקידים בכירים יותר.
4.בנה יחסים אפקטיביים עם אחרים - הרשת החברתית ( נטוורקינג ) שאותה אתה בונה במקום העבודה תעזור לך להצליח בגלל מספר סיבות עיקריות :
א. חברים לעבודה יכולים לעזור לך במילוי תפקידך והבנה של התרבות ארגונית של החברה.
ב. יהיה לך קל יותר להצליח כאשר רכשת את אמון והערכה של אחרים.
ג. ההרגשה שלך במקום העבודה תהייה טובה יותר כאשר יש לך קשרים
טובים עם חברים לעבודה ודבר זה ישפיע גם על ביצוע התפקיד.
פיתוח של יחסים חברתיים יכול לעשות על ידי ארוחות צהריים עם אחרים , מפגשים אחר העבודה וכדומה.
5.בניית יחסים אפקטיביים עם הבוס שלך - חשוב שתלמד להכיר את הבוס שלך ושתאסוף אינפורמאציה על מה חשוב לבוס שלך . סוגיות חשובות הן למשל:
א. מה הסטנדרטים של הבוס שלך לעבודה מקצועית .
ב. מה המידה שהוא אוהב לקבל עדכונים .
ג. האם הוא מצפה ממך למצוא פתרונות לבעיות או שהוא מעדיף להיות חלק מהתהליך של פתרון הבעיות .
ד. מה אתה יכול לעשות כדי שהבוס שלך יראה טוב .

האסטרטגיה הכי טובה להכרת הבוס שלך היא לשאול אותו שאלות . בחרו זמן שהבוס שלכם פחות עסוק ושאלו אותו שאלות הקשורות לציפיות שלו לעבודתכם , לעדכן אותו כיצד הינכם מתקדמים וכדומה.
6.הסתגל למערכת הארגונית – בכול ארגון במיוחד ארגון גדול יש פוליטיקה ארגונית . פוליטיקה אינה מילה גסה אבל דורשת הבנה מערכתית. כלומר הבנה כיצד מילוי התפקיד שלך משפיע ומושפע מאחרים . חשוב לזהות מהם האנשים אשר משפיעים על הצלחתך בתפקיד ( למשל כמו הבוס שלך ) מי יכול לסייע לך . ומי מושפע מהתפקיד שאתה ממלא במקום העבודה . מהם האנשים שאתה זקוק לתמיכתם כדי לבצע את תפקידך בצורה טובה .ומי ממקום העבודה הוא נגד התפקיד אותו אתה ממלא.
7.רכוש כישורים הכרחיים להצלחה בתפקידך – נראה הדבר כי כישורים מקצועיים הם הכישורים העיקריים אשר יעזרו לך להצליח בתפקיד אבל לא כך הדבר ישנם מגוון של כישורים ובעיקר כישורים חברתיים ( אינטליגנציה חברתית ) אשר ישפיעו על ההצלחה שלך במקום העבודה. כישורים אלה הם למשל:
א.בנייה של סדר עדיפויות.
ב.שכנוע אחרים .
ג.כתיבת סיכומים תזכירים.
ד.עבודה בקבוצה.
ה.פרזנטציה .
8.הבן מה מצופה ממך במסגרת התפקיד – הבן מה מצופה ממך במסגרת תפקידך ומהן האחריות שלך. חשוב כיצד אתה יכול לתרום משהו נוסף לחברה שלא במסגרת האחריות השוטפת שלך .התנדב לפרויקטים נוספים המוצעים בחברה כדי לבנות את התרומה הייחודית שלך . כמו כן הבן כיצד התפקיד שלך משתלב במסגרת התמונה הכוללת של מטרות החברה.
9.שדרג את הכישורים שלך בהתאם לציפיות - רכוש כישורים מקצועיים וידע נוסף הדרושים לך כדי למלא את תפקידך בצורה מעולה.
10.הכר את עצמך - פתח מודעות עצמית למי אתה , מה חשוב לך , במה אתה טוב ,איזה כישורים היית רוצה לפתח בעתיד הקרוב.

אמוץ עשרת העקרונות של "האמנות של להיות חדש" תעזור לך להצליח בתפקיד הראשון שלך בחברה .ניתן לעשות טעויות זה לא סוף העולם אבל מה שחשוב להבין שהשנה הראשונה היא שנה של למידה של המערכת הארגונית החדשה למידה של התפקיד שלך וכמו כל דבר חדש הוא דורש לימוד , סבלנות והתמדה . אני מאחלת לכם הצלחה במציאת התפקיד הראשון והצלחה בתפקיד הראשון .

מקור המאמר: Reader - מאגר המאמרים הישראלי

פרטים אודות מחבר המאמר:
© נאוה שלו
נאוה שלו היא מאמנת קריירה בינלאומית כותבת ויזמת של גלובל רילוקשיין בעלת 16 שנות ניסיון בעבודה עם חברות הייטק בישראל ובשוק הבינלאומי . בקרו http://nshalev.gblogs.co.il וב http://www.globalrelocation.ca/israel/ לתגובות nshalev@globalrelocation.ca

רשימת מאמרים: