הנוסחה להצלחה בראיונות עבודה של בכירים - חלק א



מאת: נאוה שלו (1)

© נאוה שלו
nshalev@globalrelocation.ca

"השעה 10 בבקר ואסף מנהל מוצר יושב ומחכה בפינת הקבלה לראיון האחרון שלו.הוא יודע שישנם עוד שני מועמדים שהגיעו לשלב הסופי ולמעשה אחד מהם יבחר למשרה הנכספת בחברת תוכנה בינלאומית. אסף מבין שהראיון הזה הוא ההזדמנות האחרונה שלו להוכיח שהוא המועמד המתאים ביותר למשרה.
על אף העובדה שהוא היה כבר בהרבה ראיונות עבודה במשך הקריירה שלו ושהוא בטוח שהוא מתאים מאד לדרישות המשרה הוא היה נרגש וחשב לעצמו "האם אצליח לזכות במשרה זו"".

מאמרים קודמים שכתבתי בנושא זה דנו בחמש השגיאות בראיון עבודה של בכירים ובסינדרום חוסר הקבלה של קונטקסט הראיון כאלמנט מגביל .המאמר הבא מוקדש לנושא כיצד להצליח בראיון עבודה.החלק הנוכחי יעסוק בהבנה מהו הראיון והבנה של מה יחשב להצלחה בעיניי המנהל המגייס.
חלק ב של המאמר יתאר מהם אותם מרכיבים אשר מנבאים ומשפיעים על ההצלחה שלכם בראיון עבודה בשוק הנוכחי . נוסחה זו מבוססת על הניסיון הבינלאומי שצברתי בראיונות וגיוס של אלפי מועמדים בישראל ובצפון אמריקה. הנוסחה תאפשר לכם להתכונן ולהתאמן לקראת הראיון,זו תשפיע על יכולת ההצגה שלכם שיביא לקבלת הצעות עבודה.הכנה ואימון יאפשרו לכם למצות את ההזדמנות שניתנה לכם ולשכנע שאכן הינכם המועמדים הטובים ביותר לתפקיד.

מהו ראיון עבודה?
אני בטוחה שכולכם יודעים מהו ראיון עבודה. ניתן להשתמש במקום המושג של " ראיון עבודה" במושגים אחרים כמו: שיחה עסקית, שיחת מכירה עם לקוח, היום הראשון בעבודה, נטוורקינג מקצוע ,רפרזנטאציה ללקוח והזדמנות עסקית .הסיבה שהבאתי את רשימת המושגים הללו הוא שכל אחד ממושגים אלה טומן בחובו אספקטים חשובים להבנה הקונטקסט הראיון אשר ישפיע על ההכנה והאימון שלכם ומאידך על הצלחתכם. אני בטוחה שאתם נתקלים במשימות אלה במסגרת עבודתכם . האם הינכם מתכוננים למשימות אלה ? בוודאי שכן! אני מניחה שהינכם מכינים את תוכן השיחה או הרפרזנטאציה ,מכינים אמצעים וכלים אשר ימחישו ויתנו דוגמאות , מתלבשים באופן הולם .
ראיון עבודה בדומה לכל פגישה עסקית דורש תכנון מקדים. השימוש במושגים של "שיחה עסקית" או "שיחת מכירה" מחדדים את ההבנה שיש צורך להתכונן לראיון עבודה והיכולת שלכם לשכנע לקוח שיקנה את המוצר שהינכם מציעים לו תלוי ביכולת שלכם לתאר את התועלות והפתרונות שהמוצרים שלכם יספקו עבורו . כך גם בקונטקסט של ראיון עבודה הינכם צריכים להציג את עצמכם באופן שישכנע את המנהל המגייס שאתם הוא הפתרון הטוב ביותר לצרכים שלו תפיסת המעסיק כלקוח שבאים לידי ביטוי בהגדרת התפקיד.
המושג של נטוורקינג מקצועי טומן בחובו את ההבנה של מושג ההדיות בראיון – שני אנשים נפגשים כדי להכיר אחד את השני מבחינה מקצועית ולבדוק הדדית האם קיימת התאמה מקצועית ואישית בחיבור בניהם.
ואילו המושג של "היום הראשון בעבודה" מחדד את ההבנה שקונטקסט הראיון הוא הזדמנות בנייה של יחסים בין אישיים עם המנהל המגייס.

מהי הצלחה בראיונות עבודה?
נשמע סביר שהסיכוי של מועמדים להתקבל למשרה תלוי בסל המקצועי שלהם ( בניסיון ,הכישורים וידע ) בהשוואה לפרופיל המשרה. כלומר ככל שההתאמה בין הסל המקצועי לדרישות המשרה רב יותר כך הסיכוי של מועמדים להתקבל רב יותר.כמו כן יש נטייה לחשוב שהיכולת להתחרות מול מועמדים אחרים אף היא תלויה במידה של איכות הסל המקצועי זה אולי יפתיע אתכם אבל בהרבה ראיונות עבודה מועמדים אינם מתקבלים למשרה לא בגלל שאין להם את "הפרופיל" המתאים אלא מכיוון שלא רכשו את המיומנות לנהל את הראיון באופו אשר יביא לזכייתכם במשרה. ניהול קונטקסט הראיון כוללת הצגה של אני אפקטיבי אך זה בלבד לא יקבע האם אכן תזכו במשרה המיוחלת. כמובן שאין הכוונה לומר כאן שיש סיכוי רב שתתקבלו למשרה אם אין לכם שום ניסיון רלוונטי הנדרש לתפקיד. במקרה כזה גם אם המועמד יעשה רושם מעולה בראיון הוא לא יקבל את התפקיד.המראיין ככל הנראה יחשוב הוא מועמד איכותי מאד אבל הוא לא מתאים לדרישות הקבלה של התפקיד הספציפי.

חשוב להבין שראיון עבודה אינו תהליך מדעי ולוגי אלא מבוסס על יכולת של המועמד לבנות יחסים עם אדם אחר ( מנהל מגייס) ולתת לו אינדיקציות , דוגמאות סיפורי הצלחה שישכנעו אותו שאתם המועמדים הטובים ביותר לתפקיד.התהליך הזה אינו מורכב בעיקר מהצגה של אני אפקטיבי אלא מהרבה משתנים נוספים ( אשר נדון בהם בחלק ב של המאמר ) אשר בסופו של דבר יקבעו האם תזכו במשרה המיוחלת.
הכנה לראיון ואימון אין פירושה שהנכם מתבקשים לשנות או להציג דמות שאינה מייצגת את "האני האותנטי" שלכם אלא להיפך ההבנה של המרכיבים אשר משפיעים על ההצלחה בקונטקסט הראיון תאפשר הכנה ואימון אשר יעצבו יכולת טובה יותר להציג את עצמכם באופן המרשים ביותר.

אם ננסה להיכנס לנעליו של המנהל המגייס ולהבין מה יחשב להצלחה מבחינתו או בניסוח קצת אחר מהם המטרות של המנהל המגייס בקונטקסט הראיון .נראה שיש לו מספר מטרות עיקריות:
1.בחירת המועמד המתאים לתפקיד ולחברה מכל ממגוון המרואיינים. מנהלים מגייסים מגיעים לראיון עם רשימה של דרישות אשר מצופות מהמועמד ואשר המטרה שלהם היא לבדוק האם המועמד מתאים לרשימת הדרישות אשר נתפרה למשרה. רשימת הדרישות למשרה מסוימת כוללת:
א.חקירת ההיסטוריה המקצועית של המועמד – שזה כולל הכישורים,הידע ,סוג החברות שבהם עבד, השכלה וכדומה.
ב.הכרת האישיות של המועמד – מי האדם מהם ערכיו ,מהן התכונות האישיות הדומיננטיות שלו.
ההתרשמות של המנהל המגייס אינה מבוססת רק על הכרות עם "הסל המקצועי" של המועמד אלא במידה רבה על האינטואיציה שלו והכימיה שהוא מרגיש בשיחה עם המועמד. אלה משפיעים על אופי היחסים הבין אישיים ובסופו של דבר ישפיעו על החלטתו האם לקבל את המועמד. "מועמד מתאים" הוא מועמד שהמנהל המגייס ירגיש איתו נוח שהוא מחבב אותו וכן שעל סמך "הרושם הראשון" שקיבל שהוא מועמד שהוא מעוניין לעבוד איתו. ההשפעה של היחסים הבין אישיים שנוצרו עם המועמד על ההחלטה של המנהל המגייס מרכזית מכיוון:
א. מנהלים מגייסים אנשים ולא כישורים.
ב. ככל שהמשרה בכירה יותר כך חשוב יותר "מי אתם" בהשוואה "למה שהינכם יודעים".
ג. ניסיון וכישורים ניתנים לרכישה ואילו מאפייני אישיות קשה לשנות.

2. פסילת מועמדים לא מתאימים ובחירת המועמד המתאים בשלב סופי. מועמדים שהגיעו לראיון שני או שלישי יכולים להבין שהמנהל המגייס חושב שהם מועמדים היכולים להתאים למשרה.במקרה זה הקבלה שלהם מותנית ביכולת לשכנע אותו שהם המועמדים הטובים ביותר לתפקיד ולחברה.
3.אימות את ההיסטוריה המקצועית של המועמד וקבלת המלצות אשר יתמכו ברושם אשר עשה המועמד על המנהל המגייס.

לסיכום,ההחלטה של המנהל המגייס האם לקבל אתכם למשרה אינה בנויה בעיקר על "הסל המקצועי" שלכם אלא על רשימה של מאפיינים נוספים אותם נסקור בחלק ב של המאמר אשר יתאר את הנוסחה להצלחה בראיונות עבודה אותה פיתחתי על סמך הניסיון המקצועי שלי .נוסחה זו תאפשר לכם להתכונן ולהתאמן לקראת ראיונות עבודה ולזכות בהצעות רבות יותר.

מקור המאמר: Reader - מאגר המאמרים הישראלי

פרטים אודות מחבר המאמר:
© נאוה שלו
נאוה שלו היא מאמנת קריירה בינלאומית כותבת ויזמת של גלובל רילוקשיין בעלת 16 שנות ניסיון בעבודה עם חברות הייטק בישראל ובשוק הבינלאומי . בקרו http://nshalev.gblogs.co.il וב http://www.globalrelocation.ca/israel/ לתגובות nshalev@globalrelocation.ca

 INTERVIEW DOWNLOADS 

 

רשימת מאמרים: