הנוסחה להצלחה בראיונות עבודה של בכירים -
חלק ב
מאת: נאוה שלו (1)
© נאוה שלו
nshalev@globalrelocation.ca
חלק א
של המאמר דנו במושג של ראיון עבודה והבנת האספקטים המרכזיים של קונטקסט הראיון.כמו כן ניסינו להיכנס לנעליו של המראיין המגייס ולהבין מהן המטרות שלו בראיון עבודה.בחלק הנוכחי אני רוצה לתאר המרכיבים של הנוסחה להצלחה בראיון עבודה אשר מבוססת על הניסיון הבינלאומי אשר צברתי המשך השנים משני צידי המתרס.כפי שתראו חלק ממרכיבים אלה באופן לא מפתיע הם מפתח להצלחה בכל שיחה עסקית כמו מכירת מוצר ללקוח ,הסכם שותפות וכדומה. הצלחה בראיון עבודה אין פרושה הצגת מישהו שאינו אתה אלא היכולת להתכונן לשיחה ולהציג באופן אפקטיבי מדוע לדעתך אתה המועמד הטוב ביותר לתפקיד.הראיון יכול למעשה להוות ראי או שיקוף לסיטואציות אחרות אותם המועמד יצטרך למלא במסגרת התפקיד. אופן החשיבה הוא - אם למועמד יש יכולת טובה להציג מדוע לדעתו הוא האדם הטוב ביותר לתפקיד יש סיכוי גבוה שתהייה לו יכולת הצגה משכנעת ואפקטיבית כאשר הוא נפגש עם לקוח או צריך להנהיג מועמדים כפופים וכדומה.
נוסחת ההצלחה של ראיון עבודה מורכבת משמונה מרכיבים אשר ניתן להתכונן לגבי כל אחד מהם:
1.איסוף נתונים.
אסוף נתונים על החברה המוצרים שלה ,ההיסטוריה העסקית שלה חשובים מכיוון שמידע זה יאפשר לך לבנות את הרפרזנטאציה מדוע לדעתך אתה המועמד הטוב ביותר לתפקיד וכיצד אתה עם הסל המקצועי והאשיות שלך יכול לקדם את ההצלחה הכלכלית של החברה.הרפרזנטציה צריכה לחבר בין האני המקצועי שלך ,התפקיד וצרכי החברה .מבחינה זו כל רפרזנטאציה ( או ראיון ) הוא ייחודי ודורש הכנה מוקדמת. חוסר הכרות עם החברה ומוצריה והאתגרים שלה לא רק מצביעים על חוסר עניין אמיתי בחברה אלא מגבירים את הסיכוי לחוסר אפקטיביות שנובעת מחוסר הכרות של הצרכים הספציפיים של החברה.תארו לכם שאתם מתראיינים בחברה לתפקיד בכיר והחברה חתמה הסכם עם לקוח גדול יום לפני שהגעתם לראיון ואתם אינכם מעודכנים .איזה רושם זה יעשה על המנהל המגייס?
חשוב גם לדעת מי המראיין(או המראיינים) מה הרקע שלו איזה תחומים מעניינים אותו. למשל אם אתם קוראים שהמנהל המגייס היה אלוף הארץ בשח ואתם אוהבים שח זה כבר נושא שיכול להעלות במקרה ( או לא במקרה ) כנושא משותף לשיחה.או שמנהל המראיין אהב לשחק טניס ובמקרה גם אתם משוגעים על המשחק הזה. הרבה פעמים נושאים שלא קשורים במישרין לראיון יכולים ליצור אוירה חמימה בשיחה מה שכמובן משפיע על ההחלטה של המראיין ."מראיינים הם קודם כל אנשים ואח"כ מראיינים".
הכנה: אז איזה מידע חשוב לאסוף? סוג האינפורמציה שכדאי לאסוף כולל :
א. מהי החברה ,המוצרים שלה ,ההיסטוריה העסקית.
ב. הנתונים הפיננסים של החברה.
ג. האתגרים שעומדים בפני החברה בשלשו שנים הקרובות.
ד. מהו המנהל המגייס.
ה. חדשות אחרונות אשר התפרסמו על החברה.
מידע על חברות ניתן למצוא באינטרנט במגוון אתרים כמו חברות הנסחרות בנסד"ק , אתרים של חברות הון סיכון , מידע על מראיינים ניתן למצוא תחת שם המועמד או באתרים כמו .Linkedin
2 .שכנוע המעסיק שאתם המועמדים המתאימים ביותר למשרה.
רפרזנטציה משכנעת היא הצגה שמצביעה כיצד המאפיינים המקצועיים והאישיים יעזרו לכם למלא את המשרה המוצעת ולהביא להצלחה כלכלית של החברה.
הכנה : הצגה אפקטיבית של הערך המקצועי שלכם כוללת מתן תשובות לשאלות כמו למשל:
א.כיצד המאפיינים המקצועיים שלכם אשר יוסיפו ערך ללקוחות החברה.
ב.תפיסת המעסיק כלקוח - מהם המאפיינים שלכם בתור "מוצר" אשר ישכנע את המנהל המגייס שאתם המועמדים הטובים ביותר לתפקיד בהשוואה למועמדים אחרים.
ג. כיצד הינכם מתכוונים להתמודד עם האתגרים שעומדים בפני החברה.
ד. כיצד הנכם יכולים לתרום להצלחתה הכלכלית של החברה ( הגדלת המחזור והגדלת הרווחים ).
ה. כיצד הינכם יכולים לחסוך כסף לחברה.
כמו כן חשוב להביא דוגמאות וסיפורי הצלחה(success stories ) מההיסטוריה המקצועית שלכם אשר ממחישים ומשכנעים שאתם מסוגלים לעשות זאת.
חשוב להגיע לראיון העבודה עם ארגז הכלים שהכנתם מבעוד מועד והכולל:
א. קורות חיים אפקטיביים.
ב. כלי פרה סגולה שמצביעים על הברנד המקצועי שלכם.
ג. המלצות ( שמות ממליצים ).
ד. כל כלי או פרויקט אשר ממחיש את ההישגים שלכם.
ה. מאמרים שכתבתם.
הכנה של ארגז הכלים תעזור לכם לשלוף את הכלי המתאים לבקשת המראיין או במידה ואתם מעוניינים להציג כלי אשר רלוונטי לנושא השיחה.מנהלים מגיסים מגיעים לראיון עם רשימת השאלות שלהם וחשוב שתקשיבו בשימת לב ותתנו מענה לכל אלמנט אשר מטריד או מעניין את המנהל המגייס. מצד שני חשוב שאתם תגיעו לראיון עם התכנים שחשוב לכם להציג אודות עצמכם ותמצאו במהלך הראיון הזדמנויות להציג את האני המקצועי שלכם באופן אפקטיבי.
3. הבנה עסקית
חברות מעוניינות במנהלים אשר יש להם הבנה של הביזנס. זה אולי יפתיע אתכם אבל הרבה מנהלים לא ממש מבינים מהו המודל העסקי של החברה שבהם הם עובדים. אחת הציפיות ממנהלים היא הבנת האספקטים העסקיים של החברה והיכולת לבנות אסטרטגיות אשר יביאו לצמיחה (growth )של החברה . הבנה של הביזנס היא מאפיין שהוא קרדינאלי לגבי כל התפקידים הבכירים בחברה גם אם מדובר בתפקידים טכנולוגיים , משאבי אנוש , מכירות ,
שיווק ,פיתוח עסקי ,ויחסי ציבור. אוניברסיטת Mit בנתה תוכנית מיוחדת למנהלים טכנולוגים אשר המטרה שלה היא להקנות למנהלים הבנה כיצד לקבל החלטות טכנולוגיות אשר יביאו להגדלת רווחיות החברה. כל אחד מהתפקידים הבכירים בחברה בסופו של דבר צריך לקדם את ההצלחה הכלכלית של החברה ויכולת זו מותנית בהבנה של הביזנס.
הכנה: חשוב להבין מהו המודל העסקי של החברה ( ממה החברה עושה כסף ) כמו כן חשוב שתגיעו לראיון עם חשיבה מוקדמת או " תוכנית "( גם אם לא לפרטי פרטים) של אסטרטגיה חדשנית כיצד אתם מתכננים להתמודד עם האתגרים העומדים בפני החברה.
4.פיתוח אמון.
אני לא מנסה להמליץ שתהיו אמינים כנים ופתוחים זה ברור מאליו !!! התכונה הכי חשובה של מועמדים בעיני מנהלים מגיסים היא האמינות אשר יוצרת הרגשה שמה שלא יהיה המנהל המגייס יכול לסמוך עליכם במאה אחוז. הרבה פעמים תכונה זו לא מוזכרת בראיון העבודה אך מתחת לפני השטח מראיינים תמיד בודקים ושואלים האם אני יכול לסמוך על המועמד ב 100%. חוסר היכולת ליצור הרגשת אמון תחבל קשות ביכולת שלכם לזכות במשרה המבוקשת. אמון הוא גם תנאי הכרחי לפיתוח של יחסים טובים שאף הוא מהווה אחד המרכיבים החשובים להצלחה בראיון עבודה.
הכנה: חשוב לא רק להיות אמינים אלא לשדר את זה מכיוון שאמון היא מרכיב יסוד בפיתוח יחסים בין אישיים אנא קראו את ההכנה של סעיף 5 .
5. פיתוח יחסים בינאישיים טובים.
התהליך של הראיון עבודה ( או מספר ראיונות )הוא תהליך הדרגתי של פיתוח יחסים בין אישיים אפקטיביים. חשבו האם אתם הייתם מגייסים מועמד אשר אינכם מרגישים עמו נוח או שאינכם מחבבים אותו. יחסים בין אישיים טובים מבוססים על חיבה, כימיה ואמון. היכולת שלכם לקבל הצעת עבודה ולהיבחר לתפקיד מתוך מספר מועמדים רב תלוי ביכולת שלכם ליצור יחסי עבודה טובים מרגע פגישתכם עם המנהל המגייס. הינכם יכולים להתייחס לראיון העבודה כיום העבודה הראשון שבו יש אפשרות להכרות הדדית בין הצדדים ולניסיון להתחלה של יחסים בין אישיים טובים אשר יאפשרו עבודה משותפת .מראיינים מגייסים "אנשים" ולא "כישורים וידע "על כן גם אם אתם מנוסים מוכשרים באופן יוצא דופן מנהל הגיוס יבחר בכם רק אם יחשוב שהוא מסוגל לעבוד אתכם בשיתוף פעולה.
ממצא זה הרבה פעמים מפתיע כי יש נטייה לחשוב אפילו בקרב מראיינים שמה שהשפיע על ההחלטה שלהם לקבל מועמד מסוים הן בעיקר התכונות הקשות ( הניסיון המקצועי והכישורים) של המועמד ולא התכונות הרכות הכימיה שנוצרה והיחסים הבינאישיים. כמו כן מבין מספר מועמדים המועמד שיבחר אינו לאו דווקא המועמד שיש לו ניסיון מקצועי רחב או רב יותר אלא המועמד שהצליח ליצור כבר מההתחלה יחסי עבודה טובים .
הכנה: קשה לתת מרשם מדויק איך מפתחים יחסים בין אישיים טובים .למרות זאת היכולת לפתח יחסים בין אישיים טובים עם המנהל המגייס תלויה ביכולת לשדר אמינות ,פתיחות , הקשבה פעילה ,הכרות מוקדמת של המראיין אישיותו ,נינוחות , תקשורת בלתי מילולית טובה ( כמו למשל קשר עין ) שיחה על נושאים המעניינים את המראיין ,פתיחות וכנות הם מרכיבים התורמים לבנייה של יחסים בין אישיים אפקטיביים.
6. חדשנות
בשוק הנוכחי ,חברות זקוקות למועמדים חדשניים מאחר שהחדשנות היא המרכיב היחידי שמספק לחברות יתרון תחרותי בהשוואה לחברות אחרות ויקדם את ההצלחה של החברה מבחינה כלכלית.
הכנה: חשוב כיצד הינך יכול להראות למנהל המגייס במסגרת הראיון שהינך מועמד חדשני.כל דוגמא אשר אותה הינך יכול להביא מפרויקטים שעשית ,פתרון בעיות ,מאמרים שכתבת ,כלים של פרה סגולה אשר רלוונטיים לתחום ההתמחות שלך או כל אמצעי חדשני להראות שאתה חדשני יזכה אותך בהרבה נקודות זכות.אני ממליצה לעשות רשימה של שלוש עד חמש דוגמאות או סיפורי ההצלחה אשר מצביעים על כך שהינך מועמד חדשני.
7. יכולת הסתגלות גבוהה לשינויים.
השוק הנוכחי מאופיין בשינויים תכופים ועל כן חברות זקוקות למועמדים שיש להם יכולת הסתגלות גבוהה לשינויים ככל שמועמדים בעלי רקורד רב יותר קיים לעיתים חשש מצד המנהלים המגייסים שיכולת ההסתגלות של מועמדים אלה לא תהיה גבוהה לנסיבות חדשות לבנייה של אסטרטגיות חדשות.
הכנה: הכן דוגמאות אשר מצביעות שהינך מועמד בעל יכולת הסתגלות גבוהה.
8. אנרגטיות התלהבות ומוטיבציה גבוהה.
חברות מעוניינות במועמדים ויטליים ואנרגטיים כאלה אשר מתלהבים לבוא לעבוד בחברה ולמלא את התפקיד.
מועמדים המתלהבים מהתפקיד הם מועמדים בעלי מוטיבציה גבוהה והם אלה שיביאו להצלחתה.
הכנה: חשוב כיצד הינך יכול להביע התלהבות כנה מהחברה,ממוצריה מהתרבות הארגונית.
אני ממליצה לתרגל ראיון עבודה עם חבר חברה או מאמן קריירה כדי לקבל פידבק ( אנא בקשו פידבק כנה ) איך אתם נשמעים.כמו כן ניתן בקלות יחסית להקליט את עצמכם בווידיאו .הקלטה בווידיאו מספקת אינפורמציה רבה כיצד אתם נשמעים וכיצד אתם נראים לאנשים אחרים מהצד ( תקשורת מילולית ובלתי מילולית). צפייה בווידאו תיתן לכם אינפורמציה רבה כיצד הינכם נתפסים על ידי משהו אחר.
סקרנו כאן שמונה מרכיבים אשר משפיעים על ההצלחה בראיונות עבודה אם תסתכלו על הרשימה תראו שרק מרכיב אחד או שניים מבוססים על הסל המקצועי שלכם. חברות זקוקות בשוק הנוכחי שמאופיין על ידי רמת אי וודאות גבוהה למועמדים חדשניים וכאלה שיש להם יכולת הסתגלות גבוהה . תכונות האישיות הרכות הם מנבא חזק יותר להצלחה בתפקיד מאשר הסל המקצועי שלך.
הבנה והכנה של שמונת מרכיבים אלה תעזור לכם להציג את עצמכם במסגרת הראיון בצורה הטובה ביותר ותביא לקבלה של הרבה יותר הצעות עבודה. מהצד השני אני בטוחה שהרבה מכם מגיסים מועמדים לצוות שלהם או למחלקה כמובן שמשתנים אלה יכולים לעזור בסינון איתור וראיון המועמדים המתאימים אותם מועמדים אשר יקדמו את ההצלחה של המטרות האסטרטגיות אשר עליהם אתם מופקדים.
מקור המאמר: Reader - מאגר המאמרים הישראלי
פרטים אודות מחבר המאמר:
© נאוה שלו
נאוה שלו היא מאמנת קריירה בינלאומית כותבת ויזמת של גלובל רילוקשיין בעלת 16 שנות ניסיון בעבודה עם חברות הייטק בישראל ובשוק הבינלאומי . בקרו http://nshalev.gblogs.co.il וב http://www.globalrelocation.ca/israel/ לתגובות nshalev@globalrelocation.ca